Oedeemtherapie

Oedeem is de medische term voor abnormale vochtophoping onder de huid. Een bekend, niet pathologisch verschijnsel van oedeem is het krijgen van dikke enkels en voeten op een hete zomerdag. Er zijn echter ook andere redenen waardoor oedeem kan ontstaan die veelal worden veroorzaakt door onvoldoende werking van lymfevaten- en knopen.

Begrijpen en behandelen van onvoldoende lymfevocht aan- en afvoer

Doordat de lymfevaten en -knopen zijn niet goed ontwikkeld zijn bij de geboorte kan de aan- en afvoer van het lymfevocht onvoldoende zijn. Daarnaast kan lymfoedeem ook worden verworven doordat lymfevaten en/of -knopen beschadigd of verwijderd zijn. Voorbeelden van pathologisch oedeem zijn:

  • aangeboren oedeem, wat ook wel primair lymfoedeem wordt genoemd
  • lymfoedeem, wat ontstaat na operaties (secundair lymfoedeem) of als gevolg van andere behandelingen zoals bijvoorbeeld bestraling (tertiair oedeem)
  • veneus oedeem, wat kan ontstaan door een operatie aan bloedvaten of bij trombose
  • lipoedeem, waarbij oedeem ongelijk wordt verdeeld over verschillende delen van het lichaam

Wat is oedeemtherapie?

Oedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid. Vaak ontstaan de klachten geleidelijk en pijnloos. Wanneer er sprake is van een toename van oedeem dan kan dit gepaard gaan met pijn en bewegingsbeperkingen.

Deze beperkingen kunnen invloed hebben op uw dagelijks functioneren. Binnen fysiotherapiepraktijk De Merk begeleidt oedeem therapeut Floor patiënten met oedeemklachten.

Effectieve oedeembehandeling met manuele lymfdrainage: Vochtafvoer en meer

Er zijn bij oedeem verschillende behandelmethoden mogelijk, waar manuele lymfdrainage er één van is. Naast het afvoeren van vocht, zal de behandeling zich ook richten op andere, secundaire klachten als verminderde bewegingsmogelijkheid en een afname van spierkracht. Dit wordt veelal gedaan door middel van oefentherapie, waarmee patiënten zelf leren bij te kunnen dragen aan een betere vochthuishouding en het tegengaan van secundaire klachten.

Om ook naast de behandeling bij de oedeemtherapeut afvoer van vocht te realiseren, kan er in een aantal situaties gezwachteld worden. In een later stadium kan de therapeut u ondersteuning bieden bij het laten aanmeten van een therapeutisch elastische kous. Naast deze reguliere oedeembehandelingen kan de therapeut u ook ondersteunen in huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp, zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan.

Referenties

Oh man, wat een verschil met voor en na de oedeemtherapie! Het vocht is weg, de borst voelt soepeler en ik kan mijn arm ook weer zonder pijn bewegen! Ik ben zo blij dat ik bij je ben gekomen.

Onze specialisten

Afspraak maken?

Bel ons, mail ons of maak online een afspraak.