Shockwavetherapie

Bepaalde klachten aan het bewegingsapparaat komen langzaam opzetten waardoor u er niet direct mee naar de huisarts of de fysiotherapeut loopt. Meestal gaan deze klachten vanzelf over, maar in sommige gevallen niet. Sterker nog, er zijn situaties waarin deze klachten alleen maar erger worden.

Shockwavetherapie bij langdurige overbelasting

Wanneer het om peesklachten gaat, zien we vaak het hiervoor beschreven beeld. Langdurige overbelasting in een pees kan lijden tot erg veel pijn en beperking in beweging. Om het herstel van dit soort klachten te bevorderen gebruiken wij binnen Fysiotherapiepraktijk de Merk shockwave therapie. Shockwave therapie is een behandeling waarbij er door middel van een behandelkop schokgolven op de pijnlijke plek worden gericht. De shockwaves veroorzaken in het lichaam een biologisch effect. De shockwaves stimuleren weefsel herstel, vergruizen verkalkingen, stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie, waardoor pijnklachten bestreden worden. Met andere woorden, shockwave activeert de eigen genezingskracht van het lichaam.

Voorbeelden van klachten waarbij shockwave kan worden ingezet zijn:

  • schouderproblemen met of zonder verkalking
  • chronische elleboog pijn (tennis- of golferselleboog)
  • pijn rond de knieschijf (jumpers knee)
  • chronische achillespeesklachten
  • hielpijn (hielspoor)
  • spasticiteit (hyperweerstand)

Shockwave bij spasticiteit

Shockwave kan ook effectief worden ingezet bij spasticiteit. Behandeling van spasticiteit met behulp van shockwave therapie als gevolg van onder andere CVA, multipele sclerose of cerebrale parese is effectief. De behandeling vermindert het onbehaaglijke gevoel in de spastische spieren en resulteert in een verbetering van het algemeen functioneren. De bewerkstelligde verbetering kan van tijdelijke aard zijn en kan eventueel periodiek worden herhaald.

De voordelen van shockwave

Zoals hiervoor beschreven kunnen peesklachten erg pijnlijk en langdurig zijn. Soms is de enige uitweg uit zo’n situatie behandeling met geneesmiddelen of chirurgie. Shockwave kan dit voorkomen. Ook duren de behandelingen met shockwave maar 5 tot 10 minuten per sessie, en hebben wij uitstekend therapiesucces na slechts 2 tot 4 behandelingen.

Meestal zien wij pijnverlichting en herstel van de volledige mobiliteit na enkele dagen. Behandelingen met shockwave hebben weinig bijwerkingen. Toch zult u direct na een behandeling rekening moeten houden met een lichte roodheid of zwelling staan, waarbij ook het behandelde gebied een aantal dagen wat beurs en gevoelig aan kan voelen.

Echografie behandeling bij Fysio de Merk in Friesland

Hoe ziet een shockwave behandeling eruit?

Eerst wordt bepaald of de therapie een oplossing kan zijn voor uw klachten. Vervolgens lokaliseert de fysiotherapeut het pijngebied. Er wordt gel op het behandelgebied aangebracht. Daarna wordt de behandelkop op de huid geplaatst en worden de shockwaves toegediend door middel van kleine ronddraaiende bewegingen. De behandeling zelf kan kortdurend gevoelig zijn en duurt zo’n 5-10 minuten per keer. Hij wordt gecombineerd met oefentherapie.

Referenties

Heb maanden last van mijn schouder gehad. Nu na 2 behandeling heb ik al veel minder klachten dankzij shockwave.

Afspraak maken?

Bel ons, mail ons of maak online een afspraak.