Psychosomatische fysiotherapie

We kennen allemaal de uitspraak ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Hoewel de samenhang tussen het lichaam en de psyche soms niet heel duidelijk is, is wel duidelijk dat psychische ‘klachten’ zich vaak uiten in lichamelijke klachten.

Begrijpen en verlichten van lichamelijke klachten bij stressvolle situaties.

Stressvolle situaties gaan vaak gepaard met het ervaren van lichamelijke klachten die dikwijls worden genegeerd of verkeerd worden geïnterpreteerd. Een duidelijke medische diagnose voor deze lichamelijke klachten is namelijk niet te stellen, wat vervolgens bij de patiënt een gevoel van onbegrip kan geven. Psychosomatische klachten kunnen zich uiten in verschillende vormen, zoals:

  • vermoeidheid
  • onbegrepen spier- en gewrichtspijn -duizeligheid
  • hoofdpijn
  • benauwdheid
  • hartkloppingen of druk op de borst

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Bepaalde levensomstandigheden kunnen invloed hebben op deze lichamelijke klachten waardoor uw weerstand zowel fysiek als mentaal afneemt en zogenaamde psychosomatische klachten kunnen ontstaan. De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid.

Samen met de fysiotherapeut werkt u aan uw balans. Zij betrekt de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten, waaronder de leef- en werkomstandigheden, bij de behandeling. Er wordt eigen inbreng en een actieve inzet verwacht in het herstel- en veranderingsproces.

Referenties

Tijdens de behandeling ben we bewust geworden dat je door het luchten van je hart de lichamelijke pijn verminderd. Ik heb de afgelopen jaren dan ook geleerd naar mijn lichaam te luisteren.

Onze specialisten

Afspraak maken?

Bel ons, mail ons of maak online een afspraak.